Kulturutredningen

Konsten är en gåva

Igår publicerade Dagens Nyheter andra delen av författaren Niklas Rådströms alldeles egna remissvar på Kulturutredningen. Två synnerligen väl genomtänkta och pålästa texter med klar verkshöjd, vilkas grundtes kan sägas vara den att konst i vid mening inte kan underkastas enbart marknadslagarna.

Istället bör vi tänka på konst och kultur, liksom för övrigt forskning och barnuppfostran, i termer av gåvor. På engelska skiljer man mellan ”work” och ”labour”, där work är något man utför under en specificerad tid mot ekonomisk ersättning, medan labour finner sin belöning i arbetsprocessen och dess resultat, men inte nödvändigtvis dess varuvärde. Kulturarbete skulle alltså på engelska sortera under ”labour” Den här tanken på konstverket som gåva är förstås extra intressant i dessa nedladdningstider, när folk faktiskt ger bort digitala reproduktioner av konstverk, tyvärr ofta mot upphovsmännens vilja. Det är hög tid att någon tänker ut en modell som tillåter oss att fortsätta ge, utan att konstnärer och författare ska behöva svälta.

Lars Hermansson

lars.hermansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista