Marilyn French FOTO Janerik Henriksson, Scanpix
Litteratur

Marilyn French är död

Den amerikanska författaren Marilyn French har avlidit 79 år gammal. French fick sitt stora genombrott med romanen Kvinnorummet 1977, som blivit en modern klassiker och som gjorde French till en av sin tids ledande feministiska debattörer.

I romanen som skildrar amerikanskt medelklassliv under årtiondena efter andra världskriget, är French mycket kritisk i sin syn på relationen mellan kvinnor och män.
   ”Mitt mål i livet är att förändra hela den sociala och ekonomiska strukturen i västvärlden och skapa en feministisk värld” har hon sagt. Kvinnorummet, som till viss del byggde på egna erfarenheter av ett olyckligt äktenskap, sålde i över 20 miljoner exemplar världen över och översattes till 20 språk. Marilyn French var från början akademiker med James Joyce som forskningsområde.

På svenska finns ett tiotal titlar av French, i romanform utvecklar hon sin feministiska kritik i Det blödande hjärtat (1980) och Sin mors dotter (1987) och i Min tid i helvetet (1998) beskriver hon sin kamp mot strupcancer.

Förra året utkom Marilyn French med ett sista mastodontverk: fyra omfångsrika volymer med titeln From Eve to Dawn, A History of Women in the World som är en ”kvinnans världshistoria”.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".