Kullenberg vs Aftonbladet

Igår hölls rättegång i tvisten mellan kolumnisten Anette Kullenberg och hennes före detta arbetsgivare Aftonbladet. Det rör en kullenbergsk kolumn som handlade om att prinsessan Madelein skulle ha svåra alkoholproblem.
Men Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare Anders Gerdin ändrade en natt i texten och publicerade, utan att fråga, med Anette Kullenbergs signatur under. Och sen blev det konflikt mellan parterna som utmynnade i ett hemligt avtal. Kullenberg slutade på Aftonbladet och enligt avtalet skulle alla hålla tyst. Men det gjorde uppenbarligen inte alla och det är det rättegången handlar om. Kan Anette Kullenberg visa att Aftonbladet läckt då får hon en halv miljon kronor i skadestånd. Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin erkände igår att det faktiskt hade begåtts ett fel mot Annette Kullenberg. Men han förnekade, under ed, att Aftonbladet läckt uppgifter. Den märklighet som rätten då får ta ställning till är att en liten krets, fem personer i Aftonbladets ledning, Kullenberg och advokaterna kände till avtalet. Och eftersom det sedan uppdagades så måste någon ha berättat, men vem? På den rättsliga ytan handlar detta om en halv miljon kronor, om vem som höll tyst och vem som sladdrade. Men i botten handlar det om hur utsatt och föränderlig en text tillåts vara. Problemet är att den dag som ett medieföretag blir mer fixerat vid sitt varumärke än vid själva innehållet i journalistiken, då kommer journalistik att redigeras efter måttstocken att innehållet inte får skada tidningen. Men gudskelov så har väl inte det hänt ännu. Dom i målet faller i tingsrätten om ungefär tre veckor. Jesper Lindau
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".