Upphovsrätt

Det börjar osa katt om telekompaketet

I dag ska Europaparlamentet diskutera det så kallade telekompaketet som i huvudsak innehåller bestämmelser om telefonnät och kabelteve. Men debatten har kommit att handla mer om upphovsrätt och möjligheten att stänga av den som laddar ner filmer och musik på internet och om informationsfrihet.

Telekompaketet förde en länge en ganska lugn tillvaro. Men nu när det är dags att gå till beslut har Telekompaketet blivit riktigt hett och är nu med en fet bredbandskabel länkat till den aktuella fildelningsdebatten.

Många skyller det på Frankrike där man har en tradition av mycket stark upphovsrätt. Och Frankrike vill ha regler som gör att en person som tre gånger blir påkommen med att ladda ner upphovsrättsskyddat material ska kunna stängas av, och inte längre ha rätt att inneha ett internetabonnemant.
   Europaparlamenetet är emot en sån regel, att utan domstolsprövning inskränka en enskilds informationsfrihet. Moderaternas EUparlamentariker Christofer Fjellner är nöjd med det.

Det mesta talar för att parlamentet kommer att rösta för den kompromiss som innebär att man bara ska kunna stänga av folk från internet med domstolsbeslut. Men miljöpartiets Carl Schlyter tycker att kompromissen inte är tillräckligt tydlig utan lämnar öppet för en byråkratisk process där man kan bli avstängd från internet och först senare få sin sak prövad i domstol.

I morgon röstar Europaparlamentet, därefter ska också EU-s medlemsländer godkänna telekompaketet i ministerrådet.

Stefan Winiger, SR Strasbourg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista