"Arvet", briljant dansk film om krav och måsten.

För ett par år sedan gjorde regissören Per Fly filmen "Bänken". Den svarta historien om en alkoholiserad man blev enormt uppmärksammad i hemlandet och Per Fly avslöjade att han ville göra en filmtrilogi om klassamhället Danmark. Nu föreligger den andra filmen, som utspelar sig i den gammelrika överklassen. "Arvet" är den film som setts av flest danskar hittills under 2003. Nu får den svensk premiär. Elin Claeson har sett den:
Jag ska inte orda mycket om innehållet - grundproblematiken handlar om att ta ansvar - om att sätta sig över privatliv och egenlycka, för att göra något som gagnar fler, något man - och andra - anser att man måste. "Arvet" är ytterligar ett bevis på att Per Fly har ett mästerligt handlag med sitt material. Han undviker att servera någonslags sanning om överklassen, han bara registrerar, låter kameran berätta om traditioner och hjälper-du-mig-så-hjälper-jag-dig-mentalitet. Han låter scener ta den tid de behöver och skapar utrymme för den fruktat bra ensemble han samlat ihop. Här briljerar Ghita Nörby som vanligt, men framförallt är det Ulrich Thomsen - vi har sett honom i bland annat "Festen" - som verkat ladda sin rollkaraktär med nitroglycerin. På ytan lugn och stillsam - inuti - explosioner och katastrofer, bara ibland pyser något ut. Genialt. Elin Claeson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".