Utrikes

Londonfestival om Afghanistan

I går meddelade Storbrittanniens premiärminister Gordon Brown att man tänker skicka ytterligare 700 soldater till Afghanistan, för att möta det växande hotet från talibanerna. Samtidigt pågår en teaterfestival på temat Afghanistan, på The Tricycle Theater i London. Syftet är att skapa debatt.

LONDON. Det är tolv nya pjäser som har satts upp på teatern Tricycle i London. Fram till den 14 juni pågår satsningen som kallas för The Great Game och som alltså handlar om Afghanistan.
   Tricycle är känt för att vara en scen där ofta kontroversiella och politiska ämnen tas upp. Tidigare har t.ex pjäser om Darfur och Guantanamo spelats. Och nu tyckte de ansvariga att det var dags att bland annat spegla Storbritanniens relation med Afghanistan.

Det finns för närvarande drygt 8.000 brittiska soldater i Afghanistan, och fler ska skickas dit. Men chefen för teatern---Nicolas Kent-– tyckte att det var för lite debatt om varför de brittiska styrkorna är där och hurvida dom överhuvudtaget ska vara där.
   Teatern hoppas nu få publiken att tänka till, att kunna provocera en smula och lära ut en del om landet, som så ofta förknippas med kanske framförallt krig och narkotika.

Pjäserna handlar både om nutid och dåtid. T.ex om dåvarande Sovjetunoniens agerande i Afghanistan och om mujaheddin och talibaner.
   Satsningen omfattar förutom pjäserna också filmer: dokumentär-och arkivfilmer från Afghanistan. Nutida konst som keramik och fotografier ställs också ut, och det arrangeras även debatter.

Maria Eksedler, SR Kulturnytt
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista