EU-parlamentet sa nej till telekompaket

Det är inte så kul med nyheter där det som de flesta verkar kunna enas lättast om är att det är nästan omöjligt att sätta sig in i vad det hela handlar om. Vem vet om det var en av orsakerna till att det faktiskt blev nej till EU:s telekompaket i Bryssel i går. I allra kortaste sammanfattning kan man  säga att det som främst föll var möjligheten att stänga av internetanvänder utan ett domstolsbeslut. Men som så ofta när det gäller beslut om stora ”paket” av förslag så finns det flera bottnar, inte minst om man går ut på det som det handlar om nämligen ”nätet” för att läsa kommentarer.

Och i  fina gamla papperstidningen DN skriver Ola Larsmo i en krönika i dag att beslutet innehöll många andra aspekter som inte är någon seger för demokratin och som bara skjuter flera nya beslut om demokratin på internet på framtiden.

Klart torde dock vara att beslutet i går visar på EU- parlamentets makt, och möjligen kan det vitalisera en obefintlig svensk valrörelse inför EU-valet i juni.

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".