Francisco Sobrado och Hans Christian Thulin. FOTO: SF
Film

Mañana kvar i puberteten

Manana, i morgon alltså, är det biopremiär för filmen med samman namn. Mañana, är en svensk långfilmsdebut, skriven, regisserad, fotograferad och klippt av Manuel Concha, som tidigare gjort en rad kortfilmer. Det här är en ”go skånsk komedi” enligt produktionsbolaget Dansk skalle.

Dansk Skalle har som mål att knyta till sig de man kallar ”de allra mest intressanta filmskaparna i landet”. Och med den hemmagjorda och frustande Fjorton suger fick man för fem år sen onekligen en flygande start. Bara för att två år senare grumla förhoppningarna med bleka uppföljaren Du och jag. Och när Manuel Conchas Manana nu har premiär måste man onekligen fråga sig var nånstans Dansk skalle letar efter de där intressanta filmskaparna?

Stoppar de bara nån på gatan på måfå? Eller kan man kanske anmäla sig på Facebook?

Manana handlar om kompisarna Marco och Mattias, både 22 år på pappret, men fortfarande fjorton i sinnet. Mattias vill dumpa sin tjej men vet inte hur, medan Marco blir kär i sin nya äldre chef. Och hon i honom.
   Fan trot. För den erotiska laddningen mellan Francisco Sobrado och Helena af Sandeberg är fullt i klass med den mellan Mimmi och Musse Pigg. Filmen vill handla om vuxenblivande men emotionellt och intellektuellt är Manana fast rotad i puberten; och det måste synts redan på manusstadiet.
   Var det ingen på Dansk Skalle, Film i Skåne eller SF som såg det? Jo, SFBio anande väl - för man låter inte ens filmen få premiär i Stockholm, den visas bara på behörigt avstånd från huvudkontoret. (Mañana får premiär i Malmö och Göteborg)

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".