Teater

Ljuvliga åldringar bjuder till dans

Igår kväll samlades en silverhårig premiärpublik för att se stockholmsversionen av Carin Mannheimers pyramidala succé Sista dansen - en pjäs om åldrande och åldringsvård. Den hade urpremiär tidigt i höstas på Göteborgs Stadsteater i regi av manusförfattaren själv och lär vara en av den teaterns mesta publikdragare genom tiderna. På Stockholms stadsteater heter regissören Malin Stenberg och hon kunde vara barnbarn till hälften av de som står på scenen - legendarer som Yvonne Lombard, Meg Westergren och Meta Velander.

Om man nån gång ska använda ordet galghumor så är det väl om denna rollatorpiruetterande nummerrevy. Carin Mannheimers rollfigurer grinar verkligen döden i ansiktet. Skrattar åt åren som gick, eller gråter. Före eller efter en stroke, mitt i en demens eller i ett sista uppgivet livsfnys sitter de där på sitt äldreboende - på scenen är det byggt som en låda - trären och steril. Lådan kan växa bakåt - där finns ännu en låda, likadan - och bakom den: ännu en. Identisk. Det är klaustrofobiskt och snyggt tänkt av scenografen Lars Östbergh.

På Stockholms Stadsteater är det förstås skådespelarfest med uppvisning av senilitet, förlamning, förstoppning eller förvirring. Ingen nämnd och absolut ingen glömd. Ensemblen är ljuvlig i sin skröplighet.
   Även om själva pjäsen mest är en problemuppställning och ett politiskt diskussionsunderlag om äldrevårdens infantilisering och intellektuella utarmning, så är Malin Stenbergs uppsättning något annat.
   Den är en sorgesång, en elegi över bristen på tid med de som behöver det mest. Och visst blir jag ledsen där i salongen. Över den där ensamheten och ättestupe-soptippskänslan som visas upp. Det är visst inte helt lätt att räcka ut tungan åt döden. Även om man försöker ha aldrig så roligt.

Elin Claeson, SR Kulturnytt
elin.claeson@sr.se