Litteratur

Bonnierförlagen lämnar Googleavtalet

Bonnierförlagen går ur Googleavtalet. Avtalet reglerar Googles inskanning av miljontals böcker som ska göras tillgängliga på nätet.  Bonniersförlagen hoppas istället kunna förhandla fram ett eget avtal med sökjätten, det skriver Svensk Bokhandels nätupplaga.

- Google har skannat in 60 000 titlar av våra författare, varav mer än 6 000 är skannade i fulltext, utan att fråga om vi vill vara med. Vi har inte varit med i förhandlingarna, utan bara hamnat i en affärsmodell som vi inte tror på, säger Dag Wetterberg, jurist på Bonnierförlagen, till Svensk Bokhandel.
   För de Bonnierböcker Google skannat in skulle sökjätten betala cirka en miljon kronor - om Bonnierförlagen går med på avtalet. Och det menar förlagshuset är för lite. Man tror inte heller på några större intäkter i framtiden. Det är det först när någon klickar på ett verk som det genererar något till rättighetshavarna.

SvB/Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista