Bråk om bokpriskommissionens rapport.

Det har gått ett och ett halvt år sedan bokmomsen sänktes från 25 till 6%. Sedan dess har många ställt sig frågan om böcker och tidskrifter verkligen blev billigare. Och om de blev det - hur mycket? Bokpriskommissionen tillsattes för att hålla koll på detta - de ska bevaka att priserna på böcker håller en låg nivå, så att inget mellanled roffar åt sig pengar. Den 29/8 släpptes kommissionens tredje rapport och den reste en del frågor. För både bokhandlare och förläggare anser att resultatet är "missvisande". Siffror visar nämligen att bokhandeln har börjat nagga bokmomsreformen i kanten - och istället börjat höja prisena igen. Stämmer det? Flera medlemmar av bokpriskommissionen är kritiska till SCB:s siffror. Lars-Erik Linder sitter i kommissionen för bokhandlarföreningen:
- Vi känner inte igen den här prisökningen. Vi har diskuterat med våra kollegor i branschen och frågat, har ni höjt priserna, har ni ändrat på spelreglerna eller prissättningsskalor. Alla våra betydande kollegor svarar nej, de har inte gjort det, säger Lars-Erik Linder som sitter i kommissionen för bokhandlarföreningen. Det var den 1 januari 2002. Bokmomsen sänktes från 25 till 6 procent, en reform som beräknas vara värd runt en miljard kronor - det är pengar som räckt till en 6-7 Dramaten eller drygt fyra Riksteatrar. Bokpriskommissionens rapporter hittills har visat att priserna på skön- och barnlitteratur har sjunkit ordentligt, men att priserna på facklitteratur och tidskrifter inte sjunkit tillräckligt. Men nu är det osäkert om kommissionens resultat verkligen stämmer med verkligheten. - ja, det är ju så att verkligheten består av en mängd prisobservationer. Genom att göra ett urval, slumpmässiga urval, så kan man då få fram siffror. Men i och med att man inte undersöker alla prisobservationer, så spelar slumpen en viss roll här och medför att det blir en urvalsosäkerhet, säger Roger Pettersson som är prisprogramchef på Statistiska Centralbyrån. Och den osäkerheten kan vara stor. Priset på barnböcker ska enligt kommissionens nya rapport ha sjunkit med 10,7 procent, men siffran varierar med plus eller minus 6,8 procent. Det värsta scenariot är alltså att branschen redan plockat åt sig drygt 60 procent av momssänkningen på barnböcker. Branschen känner inte igen sig i siffrorna och hävdar att mätmetoden är fel, men det går inte att kontrollera eftersom SCB´s underlag är hemligt. - Har man dom uppgifterna så kan man se kanske... att vissa har högre pris och andra har lägre pris, så det kan vara så att någon känner sig utpekad och det medverkar inte vi i, säger Roger Pettersson. Men vem skulle kunna känna sig utpekad av det? - Vissa kan ha sänkt mycket och andra kan ha sänkt mindre. Men är inte det själva uppgiften att ta reda på? - Ja... men vi redovisar genomsnitt. Men är inte själva uppgiften att ta reda på om priset verkligen motsvarar momssänkningen eller inte? - Ja... vi redovisar då för branschen som helhet, men vi går inte in på enskilda, säger Roger Pettersson Nästa bokprisrapport sägs bli säkrare. Men än så länge låter bokpriskommissionens ordförande Ingegerd Sahlström så här: - Och det är precis som du själv påpekar. När talet är här och sen dom här osäkerhetstalen som blir så pass stora runt omkring, så det är svårt att vara väldigt precis i det här. Och så här - Det här är dom faktasiffror som vi har idag, med en osäkerhet som SCB påpekar. Och även så här - Vi kan ju inte gå in och granska SCB´s siffror, det är ju inte vi kompetenta till. Vi är ju inte statistiker. Vi kan bara göra den här bedömningen utifrån ett underlag, säger Ingegerd Sahlström. Men Statistiska centralbyrån uppger att sekretessen för underlaget kommer att prövas. Jesper Lindau
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".