Innan Ingmar blev Bergman

I Helsingfors visas just nu utställningen Innan Ingmar blev Bergman. I bild och text skildras Ingmar Bergmans ungdom och första steg som konstnär. Materialet har han själv donerat till den nybildade Ingmar Bergman-stiftelsen, och utställningen har satts samman av Maaret Koskinen, som nyligen kom med en uppmärksammad bok i ämnet. Vår Helsingforskorrespondent har sett utställningen.
Tystnaden är vad som möter besökaren. Kanske delvis för att det trots allt inte är så många Helsingforsbor som slinker in i den lilla utställningslokalen mitt i centrum, i funkisskapelsen Glaspalatset vid Mannerheimvägen. Men bara delvis därför. Att de inte blir så många fast det pågått festspel i stan och tidningarna har skrivit har orsaker jag strax återkommer till. Annars... det är en medvetet skapad tystnad kring de få upplysta skärmarna och stillbildsfilmerna med texter eller med bilder från den unge Bergmans tidigaste konstnärskarriär eller ur familjens fotoalbum. Tystnaden faller som droppar över besökaren, långsamma pianotoner ur högtalarna någonstans ifrån. Just detta fina grepp, det stillsamma pianot över hela lokalen, frammanar det slags koncentration som behövs för att ta till sig vad en annars mycket enkel visning erbjuder. Den som till äventyrs läst Maaret Koskinens "I början var ordet...", om hur Ingmar Bergmans alla teman egentligen förebådades redan i alstren från hans tidiga ungdom, känner materialet utställningen lyfter fram. Om den föräldra- och vuxenupproriske Bergman: "Hur man än vänder sej så borde föräldrar antingen skjutas eller också avskiljas från avkomman när den nått en viss ålder...", så lyder ett citat. Och hör på detta: "...jag ska arbeta för en kvinna. Hon ska vara klok och god, men inte intelligent, begåvad men inte spetsfundig...". Kanske en guide fram till kvinnokaraktärerna i kommande Bergmanska filmer. På samma sätt som hans noteringar om Döden eller Jack the Ripper-gestalten eller kring clowneriet framkallar idel filmsekvenser i minnet hos den som kan sin Bergman. Och kanske är detta problemet just för Helsingforspubliken. Den kan inte sin Bergman så väl att den förmår gå in i den andakt utställningen inbjuder till. I finsk efterkrigskultur har Ingmar Bergman inte betytt särskilt mycket. Alltså: utställningen Innan Ingmar blev Bergman bör å det snaraste visas upp hemma i Sverige. Vi har levt med vår Bergman i över ett halvt sekel. Bengt Lindroth
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".