Nya nyhetschefer på stormiga Danmarks Radio.

En enda person ska inte längre kunna bestämma över alla nyheterna i Danmarks Radio. Det blev slutresultatet av en intensiv kamp som länge rasat kring det stora danska public service-bolaget som gör både TV och radio och som anklagats för att sända alltför vinklade nyheter. Istället delas ansvaret för nyhetsverksamheten upp på flera personer.
Fram till nu har nyhetsdirektören Lisbeth Knudsen varit direkt ansvarig för alla Danmarks Radios nyheter i tv, radio och på Internet, nyheter som blivit allt mer samordnade. Mångfalden har istället upprätthållits genom att det funnits ett annat public service-bolag i Danmark, TV 2. Men TV 2 ska snart privatiseras, och samtidigt har den borgerliga kritiken växt mot Danmarks Radio som anklagats för vänstervridning och partiskhet exempelvis i sin Mellanösternrapportering. Den konservative kulturministern Brian Mikkelsen har vittnat om mångårigt missnöje med programmen. Och nu görs organisationen om så att cheferna för TV-avisen och Radioavisen får det fulla ansvaret för sina program medan nyhetsdirektören ska koncentrera sig på mer övergripande frågor. Infallsvinklarna i radio och TV ska kunna vara olika, säger styrelseordföranden Jørgen Kleener. Danmarks Radios styrelse har dessutom beslutat att styrelseledamöterna inte längre får angripa namngivna medarbetare i bolaget - fast populistiska Dansk Folkepartis representant Søren Espersen säger till Berlingske Tidende att han inte kan lova det. Hans Zillén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".