Utrikes

Sarkozy fattar spaden i Abu Dhabi

Frankrikes president Nicholas Sarkozy inviger bygget av nya Louvren i Abu Dhabi på onsdag. Samtidigt kritiseras arbetsvillkoren för Förenade Arabemiratens gästarbetare av Human Rights Watch.

Nicholas Sarkozy kommer till Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi idag, för en två dagars säkerhetskonferens och invigningen av en ny, fransk militärbas i staden. Frankrike har starka, strategiska intressen i Arabemiraten, men också kulturella - och på onsdag tar Sarkozy första spadtaget i bygget av Abu Dhabis eget Louvren, enligt tidningen The Art Newspaper.
   1 miljard Euro ska emiratet betala Frankrike för sin egen version av det franska nationalmuseet, som ska stå klart om cirka 4 år.

I förra veckan kritiserade Human Rights Watch de omtalade, usla arbetsvillkoren för arabemiratens gästarbetare, och krävde att bygget av Louvren och andra, kulturella paradprojekt i Abu Dhabi skulle föregå med gott exempel. Kritiken tillbakavisades av Förenade Arabemiratens utrikesminister Anwar Gargash, som menade att stora förbättringar gjorts de senaste åren.
   Hur som helst är det knappast något den franske presidenten behöver oroa sig för, när han fattar spaden på onsdag.

Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt
marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista