serier

Jeffrey Browns fumliga debutbok

Skildringar av unga män med stor kärlekstörst och självömkan är inte direkt någon bristvara. Senaste bidraget är i serieform, för den amerikanske tecknaren Jeffrey Browns debutbok Clumsy kommer nu ut på svenska. Jeffrey Brown har hela tretton böcker bakom sig, men har i Sverige hittills bara varit känd för en liten skara anhängare av alternativa serier. Nyligen var han i Sverige för lanseringen av boken, som på svenska fått titeln Fumlig.

Historien är mycket enkel. Jeffrey träffar Theresa under en campingtur. Sen följer en helt vanlig historia, som Jeffrey Brown själv säger: om att vara ung och kär och göra en massa misstag, och även om slutet visar sig vara olyckligt är det ändå värt det.

En ung man ägnar sig åt fumligt sex och självömkan. Intet nytt under solen skulle man kunna tro, ändå är det nåt med Jeffrey Brown som fastnar och klibbar. Han är totalt självutlämnande och visar alla sina sämsta sidor och paranojor, i själva handlingen javisst, men särskilt i hans små, skenbart enkelt tecknade, bilder.

Egentligen skulle Jeffrey Brown bli en "riktig konstnär", men så upptäckte han att det han ville få ur sig, berättades allra bäst som serier. Han har alltid tecknat, som barn efterapade han superhjälteserier, men när han gick på konstskola såg han plötsligt en ny potential i det klotter som alltid fanns i marginalen på hans anteckningsböcker.
   I Fumlig har han tecknat direkt utan att skissa. Perspektiven svajar, kropparna är oproportioneliga, och allt det skeva blir liksom konsekvent, skapar en egen logik.

   - Genom att teckna kan jag överdriva och ändå vara kvar i verkligheten. Och även om en arm har fel proportioner, så kan det uttrycka mer, och tillföra historien mer, än vad texten gör, säger Jeffrey Brown.

Med en fingertoppskänsla för ansiktsuttryck och känslolägen, behövs läsare med hjärtan av sten för att bli oberörd när Jeffreys ögon än en gång svämmar över. Till en början irriterar man nästan ihjäl sig på krävande och kärlekshungrande Jeffrey, som uppkrupen med telefonen i fåtöljen frågar Theresa "är du kär i mig", skiner upp som en sol över hennes "ja" och sen svarar "jag vet inte" när hon undrar samma sak.

Men trots att det är väldigt påfrestande kan iallafall JAG inte sluta läsa. Jag vet inte riktigt varför. Själv tror Jeffrey Brown att det beror på alla hans irriterande brister, och att han helt frankt visar upp dem. 
   - Det här är saker som ni kanske inte gillar hos mig, men trots alla mina brister så försöker jag iallafall, och det är väl lovvärt, säger serietecknaren Jeffrey Brown, som alltså gör svensk debut med boken Fumlig. Den är översatt av Johannes Klenell.

Sofia Olsson
sofia.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista