litteratur

Lars Gustafsson får Selmas pris

Författaren Lars Gustafsson från Stockholm får årets litteraturpris av Selma Lagerlöfsstiftelsen.  Priset är på 100 000 kronor och delas ut den 15 augusti. Lars Gustafsson är 73 år och har skrivit över 70 romaner, novell-, essä- och diktsamlingar. Han har också varit redaktör för Bonniers litterära magasin och arbetat som professor vid universitetet i Austin i USA.

Selma Lagerlöfs litteraturpris delas i år ut för 26:e gången. Bland tidigare pristagare finns P C Jersild, Kerstin Ekman och Astrid Lindgren.

Prisnämndens motivering:
"För ett livsverk av snille och sensualitet - ådrat av humorns och minnets silvertrådar - som laborerar med det högsta och respekterar det lägsta, beskriver handens filosofi och andens händighet och med konstnärlig suveränitet i tid och rum upphäver naturlagar, dräper axiom och blåser liv i idéer som lagts vid allfarvägens ren."

SR Värmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista