Poesi

Poeten Paul Auster

 Den amerikanska författaren Paul Auster hör till de lyckliga få vars böcker brukar gå hem hos såväl kritiker som en större läsekrets. Genombrottsromanerna i New York-trilogin gjorde honom till en litterär världskändis redan i mitten av 80-talet, filmatiseringen av hans orginalmanus Smoke från 1995, med Harvey Keitel i en av huvudrollerna, etablerar hans berömmelse även utanför bokläsarnas krets. Men få känner kanske till att Paul Auster började sin litterära bana som poet i liten skala. Idag utkommer hans Paul Austers samlade dikter i svensk översättning av Ragnar Strömberg.          

Nu är det ju inte särskilt ovanligt det här, att börja som poet och sluta som prosaist, de flesta stora romanförfattare kan gräva fram en okänd diktsamling från ungdomsåren, James Joyce, Raymond Chandler, till med Paul Austers fru Siri Hustved började som poet, men hur många stora poeter har börjat som romanförfattare? Kanske har det att göra med att de flesta människor, alltså även författare, i medelåldern vill skaffa sig en överblick över var de befinner sig i livet, få sin person inskriven i en berättelse. Poesi kräver större närvaro i nuet, och i språket, en trohet mot detaljen snarare än mot den övergripande strukturen, ett slags existentiellt tunnelseende få människor klarar av att ta med sig in i vuxenlivet.
   Det finns romanförfattare som har den där poetiska närvaron i språket - Beckett, Duras, Clarise Lispector  – men  Austers prosa är inte den första man kommer att tänka på som poetisk. Den är förhållandevis fattig på substantiv, de rum jag ser som läsare är ofta omöblerade, stiliserade, och om jag någon gång känner att jag vill stanna upp och läsa om ett stycke, är det sällan en gnistrande ordkaskad som fångat uppmärksamheten, snarare då en metafysiskt intressant iakttagelse.

Och Austers poesi då? Ja, det är som sagt ungdomsdikter det här, de tidigaste från 1970, när Auster bara var 23 år gammal, de sista från 79, när han precis hade passerat 30 årsstrecket. Och inte särskilt förvånande kan man se en utveckling från korta, täta, närmast Paul Celanska ordchiffer till mer avspända berättande dikter, och en utveckling från många substantiv till få.

”Rötter vrider sig med masken – klockans
sil lever tillsammans med sparvens hjärta”

lyder den första substantivsspäckade strofen i samlingen Ekrar från 1970. Nio år senare låter det så här:

”Någonting händer och i samma ögonblick det börjat hända kan ingenting vara detsamma nånsin mer”

I den här meningen, som mycket väl skulle kunna ha varit hämtad från någon av Austers romaner, finns bara ett substantiv, ordet ”ögonblick” Stilistiskt verkar citaten nästan komma från två olika författare, men tematiskt rör de sig kring samma gåta, nämligen tidens olika framträdelseformer. De långsamma rötterna och det snabba sparvhjärtat i det första citatet, händelsens oåterkallelighet i citat nummer två. För den som letar finns i denna samling tematisk konsekvens som pekar långt in Austers mer berömda romanvärld.

Det är nästan omöjligt att läsa trettio år gammal poesi av en prosaist av Austers rang, utan att se prosan som det mål poesin var på väg mot. Men ibland känns det ändå som att Austers poesi gör någonting annat, mer och kanske bättre än hans prosa. I den näst sista samlingen I vitögat från 78, känns det så ganska ofta, till exempel här:

Till minne av mig själv

Att helt enkelt ha stannat

Som om jag kunde börja
där min röst har upphört, själv
klangen av ett ord

jag inte kan utsäga.

Lars Hermansson, SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista