Bergmanfestivalen invigd!

Igår kväll var det dags för den formella öppningen av den så omtalade Bergmanfestivalen, som i år hålls för första gången, med Dramaten som bas.

Och den första föreställningen - det var en holländsk uppsättning av Viskningar och rop, regisserad av Ivo van Hove med många internationella framgångar i bagaget och inte minst med många scenversioner baserade på film på meritlistan.

Och det började med att nya Dramatenchefen, Marie-Louise Ekman, klippte invigningsband, smällde champagnekork på trappan och förklarade "det här huset omyndigt!"
   Varpå stora delar av den svenska teatervärlden följde henne uppför trappan och in i Dramatenhuset, där installationen The man who asked hard questions visas.

För igår kväll var det dags för den formella öppningen av den så omtalade festivalen, som i år hålls för första gången, med Dramaten som bas, men med förgreningar över hela Stockholm: man kan se Bergmanfilmer, konst, vandra i Bergmans fotspår i,det hålls seminarier, workshops och samtal kring Bergman och teatern.
   Festivalens konstnärlige ledare och initiativtagare, förre Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm, han höll sen tal i marmorfoajen och han talade om behovet av det han menade blivit ett f-ord inom svensk teater "High -quality theatre - see, now I've said it!"
   Och den första föreställningen - holländska Toneelgroeps uppsättning av Viskningar och rop, regisserad av Ivo van Hove; ett strålande bevis just på vad teaterkonst kan vara.
   På scenen ett ljust, kalt men ändå belamrat rum där allt samverkar med total tonträff; ljud, ljus, scenografi, skådespeleri och texten, som ligger liksom inbäddad i de stämningslägen som hela tiden förändras, i det rum där allt flyttas omkring, hela tiden rör sig. Det filmas med videokamera, bilderna projiceras. Det är brutalt och kladdigt - det är lågmält och skört och bara vidrigt vackert när det böljar fram sina lägen av nåd och död, av mänsklig närhet och den där eviga frågan om meningen.
   Passa på , säger jag bara, missa inte den här möjligheten att se riktigt bra teater.

Anneli Dufva, SR Kulturnytt
anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista