Film

Piratkopior draghjälp för Bergman

I Peking visar Svenska Institutet just nu sin turnerande Bergmanutställning The man who asked hard questions, och Ingmar Bergman uppmärksammas också särskilt på studentfilmfestivalen i Peking. Men Bergmans populäritet i Kina vilar på kontroversiell grund.

De kinesiska artiklar som skrivs apropå Bergmansatsningen använder ord som ”den svenska nationalklenoden Bergman”. Ingmar Bergman är respekterad i Kina. Och för det kan vi tacka piratindustrin.

När jag bosatte mig i den ganska lantliga miljonstaden Kunming 2001 upptäckte jag snabbt att de kulturintresserade studenterna där faktiskt visste vem Ingmar Bergman var. Och vad mer, de pratade inte bara om Bergman, utan tittade faktiskt på hans filmer också, precis som om det inte vore något märkvärdigt med det.

Ett par år tidigare minns jag att en god vän i Sverige reste på ett skollov från Örebro till Kulturhuset i Stockholm med två videobandspelare i väskan för att komplettera sin Bergmansamling.

Samtidigt kunde studenterna i Kunming plocka åt sig handfullar av Bergmanfilmer i kvarterets DVD-butik. Piratkopierade naturligtvis.

Äkta filmboxar från London hade varit lika ouppnåeliga för studenterna i Kunming som de var för oss gymnasister i Örebro. Priset - nio kronor per skiva - verkade ha en välgörande effekt på tittarna. I Kunming hade Bergman inte samma tunga och svåra omkring sig som han hade för oss i Sverige. Fast de kinesiska studenterna beundrade honom lika mycket för det.

Hanna Sahlberg, SR Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista