Stefan Sköld avgår

Malmö opera och musikteaters chef Stefan Sköld avgår med omedelbar verkan. Han ersätts av två personer. Göran K Johansson som blir vd, och Lars Tibell, som blir operachef och konstnärlig ledare. Den sistnämnde är idag chef för Norrlandsoperan. Sköld slutar efter oenighet med styrelsen som kräver besparingar medan Sköld vill vänta.
Stefan Sköld ville avvakta vad den utredning som ska se över hela scenkonsten i skåne kommer fram till. Att spara nu vore olyckligt om utredningen senare slår fast att operan bör ha ökade anslag, menar han. Men styrelsen tycker sig redan ha fått tydliga signaler från både kommun, stat och region om att det inte blir mer pengar. Några omedelbara varsel blir det dock inte nu, säger styrelseordförande Birgit Hansson. I år drar teatern över budgeten med över 10 miljoner, nästa år fortsätter underskottet om inget görs. Det har talats om besparingar på uppemot 45 tjänster, främst i kören och i orkestern. Men det skulle då innebära att opera inte längre kan spelas, menar Sköld. Det är dock inte något som den tillträdande operachefen Lars Tibell räknar med. - Jag uppfattar ju styrelsens önskningar, genom att man tillsätter mig som operachef, som att man inte tänker lägga ned operan, säger Lars Tibell. David Richter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".