Film

Maradonas ekande tomhet

Världens bäste fotbollsspelare genom tiderna - ja , många menar att han heter Diego Armando Maradona - det argentiska geniet som mitt uppe i sin fantastiska karriär gick ner sig i kokainmissbruk. Nu till helgen breder Maradona ut sig på vita duken - i en film som förstås inte heter nånting annat än just Maradona. Och den som vill teckna legendens porträtt är ingen mindre än regissören Emir Kusturica.

1981 bytte Diego Maradona klubb till Boca Juniors som han sen vann sitt första argentiska mästerskap med. Och samma år debuterade Emir Kusturica med Kommer du ihåg Dolly Bell som belönades med Guldlejonet i Venedig, och den följdes av filmer som vann honom Guldpalmer och Silverbjörnar och och ja, nästan alla upptänkliga filmpriser.

Men idag är det ändå befogat att omformulera frågan: Kommer du ihåg Emir Kusturica. För hans senare filmer har varit lika högljudda som tomt bullrande och alltmer gått publiken förbi. Så här han nu tar sig an en annan slocknad stjärna kan man förstås roa sig med hitta likheter mellan regissören och det forna fotbollsgeniet. Och visst ser man samma platta näsa och markerade käkparti när de omfamnar varandra.

Kusturica är öppen med att han vill göra ett hjälteporträtt, och vi får se en Maradona som hyllas på fotbollsplanen , som träffar Fidel Castro, och som deltar i politiska möten. En Maradona som älskas oreserverat och idag också bokstavligt dyrkas i den Maradonitiska kyrkan.

Men trots att de kramas har Kustirica svårt att komma Maradona in på livet. För likt en punkterad badboll sitter han mest och pyser - det kommer ord men han säger ingenting, vi ser frälsare utan evangelium - en gud som blivit tråkig, hemska tanke.

Men märkligt nog blir det också behållningen av den här gradvis alltmer desperata och yviga filmen - att den är så sorglig. Och att inga fotbollskörer i världen kan överrösta den ekande tomheten i den där tunga och trötta kroppen.

Måns Hirschfeldt, SR Kultur
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista