film

Burning Plain stämmer nästan

Guillermo Arriaga är född i Mexico. Han är i filmsammanhang mest känd som manusförfattare till filmer som 21 gram och Babel. The Burning Plain är hans långfilmsdebut.

Filmer som är så nära att vara fantastiska som de som Guillermo Arriaga tidigare varit inblandade i, som manusförfattare till 21 gram och Babel, kan göra en åskådare mer besviken, än om det bara varit frågan om en gammal vanlig rulle som långsamt och utdraget kapsejsar. När så mycket stämmer, varför stämmer inte det där sista?

När det gäller Arriagas debut som långfilmsregissör hänger tyvärr fortfarande den där invändningen kvar. Här är en regissör med ett magiskt ka­me­raöga, ett långa stunder magnifikt berättande, ett intresseväckande och angeläget ämne ­– vilket trots alla mina men gör filmen sevärd, men så är den där över­lopps­gärningen, den där olyckliga dragningen att vilja knyta till säcken, precis den där säcken som det inte går att knyta till utan att grisen, för att inte säga kalkonen blir kvar därinne.

Och då hjälper det tyvärr inte med all den energi som filmberätt­el­sen fram till dess har utstrålat, för den blick som då föds hos mig kastas kritiskt tillbaka mot det som redan har utspelats – och hur mycket det än har brunnit, älskats, horats utanför äktenskapet, svikits och förtvivlats – och alltsammans med de bästa cinematografiska avsikter – så har det ändå gjorts förgäves.

Göran Sommardal
goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista