kulturpension

Scenkonstens pensionsvillkor

Utredningen om pensionsvillkoren för landets scenkonstarbetare är klar. Pensionsfrågan har varit en följetong under lång tid, problematisk på grund av den mängd kortare anställningar och frilansuppdrag många dansare, skådespelare och sångare har. Det nuvarande systemet där dansare kunnat gå i pension vid 41 års ålder och sångare vid 52, på grund av fysiska skäl, försvinner. Istället föreslås att staten tar ansvar för att sångare och dansare kan byta karriär.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst är nöjd med förslaget som de tycker är anpassat till branschens förutsättningar. Teaterförbundet däremot, är starkt kritiska till att den lägre pensionsåldern för dansare och sångare försvinner. De som nyligen gått i pension, riskerar att bli fattigpensionärer efter 65 års ålder, skriver Teaterförbundet i ett pressmeddelande.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista