Litteratur

Googles planer granskas av EU

Som vi tidigare rapporterat här i kulturnytt har man i Tyskland reagerat starkt mot Internetföretaget Googles planer på att göra stora delar av världslitteraturen tillgänglig gratis på nätet. Det är upphovsrättsliga frågor som har varit stötestenen. Nu har Googles planer blivit en fråga för EU-kommisionen.

Googles planer att scanna in världslitteraturen och göra den tillgänglig på internet är knappast i linje med de europeiska författarnas intressen, var uppfattningen bland eu-diplomater här i Bryssel efter överläggningar mellan EU:s näringsministrar häromdagen. EU-länderna har nu bett EU-kommissinonen att granska Googles planer för att se om det är förenligt med reglerna på EU:s inre marknad. Bakgrunden är att Google har träffat ett avtal med amerikanska författare att digitalisera miljontals böcker. Enligt flera EU-länder har Google redan börjat scanna in böcker, och bland dem finns också europeiska författares alster vilka i praktiken scannats utan att upphovsrättsinnehavaren blivit informerad. Förutom att det kan vara ett brott mot upphovsrättsregler i EU-länderna så kan Googles världslitteratursdatabas innebära en enorm ägarkoncentration på förlagsmarknaden och strida mot EU:s konkurrensregler, vilka EU-kommissionen har till uppgift att bevaka. Den europeiska förläggarföreningen vill gärna att EU-kommissionen tar itu med det här, och att google i praktiken digitaliserar böcker innan upphovsrättsinnehavaren givit sitt tillstånd, striden enligt den europeiska förläggarföreningen mot all upphovsrätt, säger föreningens ordförande Anne Bergman-Tahon till nyhetstjänsten Euobserver.

Stefan Winiger SR Bryssel

stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista