DAGBOK FRÅN PEKING 1989

Kulturnytt minns massakern i Peking

Kulturnytts Göran Sommardal befann sig i Peking vid tiden för det historiska blodbadet på torget vid Himmelska fridens port. Här publicerar vi exklusiva utdrag från hans nu 20 år gamla dagbok. Första anteckningen är från 1 juni 1989.

TORSDAG 1 JUNI 1989 

Vissa motsättningar har uppstått bland ledarna för de demonstrerande stud­enterna - bland annat har två av de mest namnkunniga ledarna (Lian Xunde och Chai Ling) av­satts från sina poster, enligt uppgift uppgift därför att de varit villiga att avsluta aktionen innan den kinesiska folkkongressen sammanträder den 20 juni, vilket varit det förutbe­stämda målet för demonstrationen - samtidigt med detta skärper de kinesiska myndig­het­erna sin motoffensiv, i form av selektiva gripanden och av genomskinligt iscensatta demosntrationer som utrtryck för ett föregivet folkligt stöd för undan­tags­tillståndet.

Des­sa demonstranter lär ha kommenderats ut både under hot om avsked från sina arbet­en och med en lockande belöning i form av 30 yuan.
   I dag, den 1 juni, har myndigheterna också skärpt undantagsbestämmelserna för de utländska journalisternas arbete, vilket i praktiken innebär att alla kontakter, varhelst de försiggår, med kinesiska medborgare är förbjudna. För att upprätthålla denna strikta regim har enligt uppgift polismyndigheten i Peking utfärdat ett påbud om registrering av alla besök av kinesiska medborgare i hus bebodda av utlänningar och likaledes för utländska medborgare i hus bebodda av kineser.

Hur effektivit denna nya precisering av de tidigare undantagsbestämmelserna kommer att verka beror naturligtvis på den grad av medborgerliga ohörsamhet som kan tänkas råda i den kinesiska portvaktssjälen.
   I kväll, den 1 juni, ryktas också att militären ska rycka in i Peking och till Den himmelska fridens torg, främst under förevändning att föra bort den förhatliga staty - demokratigudinnan - som studenter och lärare vid Konstakademin har uppfört.

Dock är sådan ryktesspridning också ett led i myndigheternas propaganda.

Göran Sommardal
goran.sommardal@sr.se

 Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista