DAGBOK FRÅN PEKING 1989

Minnen från massakern: 4 juni

Kulturnytts Göran Sommardal befann sig i Peking vid tiden för det historiska blodbadet på torget vid Himmelska fridens port. Här publicerar vi exklusiva utdrag från hans nu 20 år gamla dagbok. 4 juni är dagen D kommen. Tusentals människor dödas och skadas av den kinesiska regimens soldater.

SÖNDAG 4 JUNI 1989

Det var vid tvåtiden på söndag morgon som soldater stationerade vid det mili­tärhis­toriska muséet väster om Den himmelska fridens torg öppnade eld mot obeväp­nade folkmassor som hade samlats för att förhindra att trupper trängde in i staden. Eld­givningen med automatvapen mot den försvarslösa befolkningen varade i 20 minuter, och det var bara det första steget i försöket att tränga fram till den himmelska fridens torg.

Under hela natten fortsatte dödandet och mellan 4 och 5 körde tanks i full fart, både från väster och öster på infartsgatorna mot Den himmelska fridens torg, rakt ige­nom primitiva väggspärrar och mejade hänsynslöst ner de människomassor som befann sig i deras väg.

Sedan vidtog blodbadet på själva torget där studenter och arbetare och civilbe­folkning saklöst sköts ner eller krossades under de framryckande tanksen. Efter intag­andet och inringningen av torget samlades stora människomassor både vid den västra och den östra infarterna till torget, och varje gång massorna närmade sig för att försöka övertyga soldaterna från Det kinesiska folkets befrielsearmé att vad de gjorde inte var att befria sitt folk utan att mörda det, så sköt soldaterna urskillningslöst för att skingra folkmassan. Vid ett tillfälle på morgonen låg mellan 30 och 40 kroppar kvar sedan män­niskorna flytt i panik.

När jag själv besökte platsen vid halv tretiden på eftermiddagen sårades 4 människor av skottsalvorna. Samma procedur upprepades oavlåtligt. Mass­orna närmade sig ledet av soldater, soldaterna öppnade eld. Massorna skingrades och flydde och samlades på nytt och närmade sig soldaterna, och soldaterna öppnade eld.
   På den himmelska fridens torg har soldaterna tillsammans med vad som fanns kvar av demonstranternas tillhörigheter också bränt de ofta massakrerade kropparna av de döda.

Platsen utanför Xinhuamen, den södra ingången till partiledningens residens är ännu täckt av levrat blod, sedan soldater inifrån Zhongnanhai anställt slakt på de stu­denter och lärare från tre högskolor i Peking som demonstrerade därutanför.

Klockan sex på morgonen utsattes 11 studenter utanför ett postkontor vid Chang­­anjie, gatan som leder mot torget, för beskjutning av giftgas. När de hukade sig ner för att skydda sig för giftångorna, mejades de ner av en tanks.
   Fönster där människor under natten tände lampor i bostadsområdet strax väster om torget besköts av militären.

Dessa och otaliga andra vittnesbörd är redan inskrivna i barbariets historia. I re­gimens egen nu nästan outhärdliga propaganda framställs detta som arméns stora seger över en liten klick av kontrarevolutionärer, klassfiender och socialt slödder.

Göran Sommardal
goran.sommardal@sr.se

Läs också:

   
  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista