Litteratur

Nordiska förläggare kritiserar Google

Internetjätten Googles ambition att skanna in miljontals böcker som ska göras tillgängliga digitalt väcker ont blod bland nordiska förläggare. Förläggareföreningarna i de fem nordiska länderna "motsätter sig våldsamt" att det s.k. Googleavtalet skall gälla även nordiska författare. Googleavtalet som reglerar förhållandet mellan Google och upphovsrättsinnehavarna har förhandlats fram av amerikanska förläggare- och författarföreningar och Google men ska också vara bindande för författare utanför USA.

I en gemensam skrivelse protesterar man mot det man beskriver som ett försök från Googles sida att diktera villkoren för hur nordisk litteratur publiceras digitalt i USA. Den rätten borde tillfalla författarna och förlagen som tagit fram böckerna, skriver förläggareföreningarna, som kräver att Googleavtalet ska begränsas till att i första hand gälla verk som publiceras i USA.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista