Deon Meyer fotograferad av Alice Meyer
LITTERATUR

Sydafrikas rötter och framtid

Den sydafrikanske författaren Deon Meyer kommer i dagarna ut med sin andra deckare på svenska. Den heter Jägarens hjärta och är översatt till svenska av Jesper Högström. Meyers förra bok uppmärksammades av kritikerna som dels gladdes åt att vi nu fått ännu en del av världen inmutad i kriminallitteraturens namn och dels verkligen gillade själva storyn. Det ärtgröna omslaget till "Jägarens hjärta" pryds av ett blekt foto av en svart man som stirrar uppfordande på läsaren. Elin Claeson lät sig fångas av hans blick.

Under ett par dagar har jag befunnit mig på en helt annan plats. Mitt i ett försommargrönskande skolavslutningsSverige har jag färdats rakt igenom ett hetsigt, varmt och ganska solkigt Sydafrika - både på dammiga vägar norrut mot Botswana - ilande snabbt på en gul motorcykel och med himlavalvet över mig - men jag har också färdats i landets moderna historia.
   Ibland är det magiskt, sättet man lär sig saker på. När jag var tonåring sjöng jag för att Nelson Mandela skulle släppas fri, bojkottade sydafrikanska varor och trodde förstås att allt skulle bli bra om bara apartheid försvann. Men vad hände sen? Vems var makten, vem var god och vad var egentligen rätt och fel? Jag läser Jägarens hjärta och blir sakta klokare, samtidigt blir jag mer förvirrad och det är fullkomligt strålande!

För Deon Meyer skriver om ett Sydafrika som söker både sina rötter och sin framtid samtidigt. Huvudpersonen Tobela Mpayipheli är en man som lever ett verkligt stilla liv i Kapstaden, han sköter sig, sitt och de sina och allt hade varit bra - om inte det förflutna hunnit ikapp honom, och hans förflutna inkluderar CIA, KGB och den sydafrikanska motståndsrörelsen, det är mycket våld, mycket hemlighetsmakeri. Nu sitter han på motorcykeln och funderar på vad som ligger i hans och hans likars natur, och vad som kommer sig av det samhälle han levt i. Han flyr alltså, eller försöker hinna före, om man så vill, den inhemska säkerhetspolisen som vill stoppa honom och det han bär med sig. Efter sig har han, förutom hårdhandskade stridspittar och dubbelspelande chefsaspiranter också som alltid nu för tiden - mediebevakningen av själva händelserna.

Visst, det finns ett par intrikata dubbelspionage-kopplingar för mycket i Jägarens hjärta, men trots det är det en rasande skicklig roman, både som spänning/thriller/deckare och som samtidsdokument.

Elin Claeson, SR Kulturnytt
elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".