DAGBOK FRÅN PEKING 1989

Minnen från massakern: 6 juni

Kulturnytts Göran Sommardal befann sig i Peking vid tiden för det historiska blodbadet på torget vid Himmelska fridens port. Här publicerar vi utdrag från hans nu 20 år gamla dagbok. På tisdagen 6 juni 1989 kommenterar han de styrda - och i vissa fall strypta - informationsflödena.

TISDAG 6 JUNI 1989

Från och med i måndags, en dag efter att den värsta massakern på civila ägde rum, har ny­hets­förmedlingen i någon som helst rimlig mening av ordet upphört i kinesiska mass­medier. Visserligen var måndagens nyhetsuppläsare i tv passande svartklädda, vilket kan ses som en tyst protest mot det vettlösa våldet, men i övrigt har utsändningarna be­stått av en noggrant framsilad blandning av halvsanningar och lögner, som till stor del har upptagits av militärkommunikéer och påbud från den lokala regeringen i Peking.

Information når Kina via utländska sändningar, framförallt radio men också tv som kan ses på de stora hotellen. De utländska sändningarna, framförallt de kinesisk­språkiga är i dag utsatta för starka störningar av de kinesiska myndigheterna. I Kanton sägs att man på det viset har stoppat all tv-mottagning från Hong Kong.
   En annan viktig informationskälla är telefax. Från Hong Kong faxar man artiklar, bilder och telegram till alla möjliga mottagare i de stora städerna, inbegripet såväl företag som lokala och centrala organ och institutioner med tillgång till telefax­ap­pa­rater, för kopiering och vidare inhemsk distribution.

I går framträdde för första gången i televisionen, i en extrautsändning, en tales­man för regeringen tillsammans med en representant för Pekings lokalregering och en militär. Det hela kallades presskonferens, men det bestod i att journalister flitigt skrev i sina anteckningsböcker medan de tre makthavarna lade ut texten.
   Yuan Mu, regeringens talesman hävdade att händelserna hittills hade skördat 300 döda, varav de flesta soldater och endast 23 studenter. Det är en lögnaktighet som med hästlängder över­träffar till och med den Jerzy Urban, på sin tid som talesman för den polska regering, spelade upp under krigstillståndet där.

 I övrigt bestod kvällens rapportering från händelseutvecklingen i Peking mest av skyltar med stödpropaganda och hopklippta filmer som ska visa att det framförallt är sol­dater som drabbas av en handfull ligisters attacker och illdåd. Uppläsarna visas inte i bild, sannolikt av rädsla för att de ska flacka med blicken när de ska se in i kameran.
    Här räcker det inte med vanlig journalistrutin för att rakryggat och leende fram­föra det som ingen kommer att tro på.

Göran Sommardal
goran.sommardal@sr.se

           

Läs också:


           

                       

                       

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".