Eva Ström. (Foto: Jurek Holzer/Scanpix)
LITTERATUR

Vackert, kliniskt, hemskt av Eva Ström

Eva Ström är poet, romanförfattare, kritiker, läkare, då och då hörd i radio. Hennes nya bok är en samling korta berättelser som fått titeln ”Kniv och flod”. Katarina Wikars har läst.

Så här efteråt minns jag kniven och floderna, och en liten farlig honmygga. Högt läste jag meditationen över floderna, tänkte att det här är den vackraste prosa jag någonsin läst, det repetitiva i meningsbyggnaden, namnen, ”jag tycker om Elbe och Seine, jag tycker om ordet flod när det runnit sig starkt från alla mindre vattendrag, rännil, bäck, ström, flöde och å.”

Mina väninnor fick läsa avsnittet om den kvinnliga könsstympningen, jag var bara tvungen att vidarebefordra den texten, det exakta, det kliniska i själva ingreppet, den medicinska fackkunskapen, och hur flickorna sedan efter att ha blivit så fruktansvärt ihopsydda tvingas ligga orörlig medan urin och avföring samlas i bandaget. Vi blev så arga, så äcklade, så sorgsna, och så handfallna till slut. Det här är bok som alla borde läsa, men jag reagerar över själva paketeringen, eller vad det heter nu för tiden. Jag får inte ihop det. Det är på ett plan en så politisk text, en spark i ansiktet, så här går det till här i världen, och samtidigt inlindad, mystifierad, skönlitterär avlägsnar den sig. Blir skör och spröd. Kniv och flod tar sin tid sina få sidor till trots, jag börjar om, för att hitta nya länkar och samband.

Katarina Wikars, SR Kulturnytt
katarina.wikars@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".