Evil dress, Emelie Östergren
SERIER

Östergrens onda klänningar äter barn

Hungriga klänningar och rödnästa flickor med pyromani. Så ser det ut i Berlinbaserade serietecknaren Emelie Östergrens vansinniga värld. Östergrens bilder har synts i tidningar som Bang, Arena och Tecknaren - nu debuterar hon med seriealbumet Evil Dress.

Jag kan tycka att konstnärliga serier är rätt besvärliga. Antingen är historien för absurd, eller så blir de omöjliga att läsa för att bildkompositionen ställer sig i vägen.
   Men nu har jag läst Evil Dress av Emelie Östergren och är, faktiskt, lite tagen. För det är så snyggt och tecknarglädjen smittar.

Här finns strumpklädda barnknän, så omsorgsfullt tecknade att man kunde tro att självaste Carl Larsson varit framme. Knotiga händer och stora snörskor för tankarna till Per Åhlins Karl Bertil Jonsson. Och rödnästa smuts-sorgliga ansikten som i Heinrich Hoffmanns Pelle Snusk, (från 1845). Klänningarna, med krås och kragar där tyget böljar, rinner över alla breddar.

Mitt i all bildprakt finns historierna, ganska korta noveller på både svenska och engelska. Kvinnan, som uttråkad i "the doll house" vill leka, möblerar om och sen sätter eld på hela möblemanget. En försiktig och uppgiven dialog som "Tungt och bökigt, men det är väl så det ska vara" blir himla rolig när tändstickorna kommer fram.

Titelns onda klänningar är med nästan överallt. De äter bokstavligen upp de ämliga flickebarnen. Och man undrar: är det könsrollen som glufsar i sig en hel buffé flickor med brist på kärlek, eller är det helt enkelt en klänning som äter upp en flicka med brist på vitaminer, punkt slut? Det spelar egentligen inte någon roll.
   För det är klurigt berättade historier, finurligt tecknade, dessutom i vackra färger och på osannolikt tjocka papper. Jag tror att det är konst faktiskt.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista