Design

En äkta IKEA

I helgen öppnar en stor Ikea-utställning på Liljevachs i Stockholm, den koncentrerar sig snarare på IKEA som en del av det svenska folkhemmet än på IKEAS produkter som konstnärligt högstående. Men Kulturnytts Gunnar Bolin kunde ändå inte låta bli att fundera över vad firmamärket IKEA gör med en produkts värde på andrahandsmarknaden eller på auktionshusen.

För snart två år sedan sålde IKEA screentryck av sex konstnärer. Från kända som Ernst Billgren och Jan Håfström till mer okända som Mari Rantanen och Maya Eizin Öijer. I tidningarna kunde man läsa om rusningar och om att Billgrens verk redan samma dag bjöds ut på Blocket för 25 000 kronor, mot de 1 700 man betalat på varuhuset för ett tryck med en upplaga på 1600 ex. Förhoppningsvis köpte ingen Billgren för 25 000.
   Att det någonsin skulle bli en god affär med IKEA-konsten är föga troligt för att inte säga - otänkbart. Tryck och grafik är auktionshusen och auktionssajternas fyndgruvor - varje vecka - det är bara att gå in och köpa, för några hundralappar.

På Stockholms Auktionsverk säger man att man i bästa fall tar emot trycken till stadsauktioner. Att man sedan ska få över två tusen som krävs för att gå plus minus noll, nej - förra veckan fick man 1700 för Håfströmtrycket d.v.s man går några hundra back när avgifter är betalade. Och det för Håfströms Mr Walker som borde vara ett av det mer lättsålda av verken. Inte heller när konstnären Lars Norrmans samarbetade med IKEA i skarven sextio - sjuttiotal, var köpet klokt som investering. Norrman gjorde grafik med IKEA en gång om året och de konstverken kostar inte många hundralappar om man hittar de i dag. Så spekulationsköpare av IKEA-konst biter sig i tummen.
   Hur är det då med det som IKEA är bra på? Har möblerna någon status som designobjekt, dvs hittar de in på auktionshusen? Nej. Där har IKEA- stämpeln motsatt effekt mot säg "Brickmärkt NK" eller "Brännmärkt Danmark".

Undantag för IKEAS satsning på 1700-talet för några år sedan, men då var den dyr och exklusiv med IKEA mått mätt. Och även när stora designers som Verner Panton gästspelat på IKEA med signerade möbler har de inte blivit dyra på auktion. Magnus Palm spådde i senaste Antik och auktion att Ikeas tid kommer på auktionshusen, och han påpekade att det redan nu säljs, men utan att man vet att det är IKEA-design. "Troligen dansk" kan det stå. Något som IKEA själva förmodligen inte har något emot, en finstämpel har de alltid skytt som pesten.

Gunnar Bolin, SR Kulturnytt
gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".