Konst

Luleå Art Biennal 09 vill ta risker

I går invigdes LAB 09 - Luleå Art Biennal. Det är fjortonde gången konstnärsgruppen Kilen arrangerar evenemang med internationell samtidskonst i Luleå och i år är temat RISK.

Nära 500 konstnärer från hela världen ansökte om att få delta i Luleå Art Biennal. Ett trettiotal valdes ut och dom gräver, snickar och målar runt om i Luleå dessa dagar. Lucas Ospina från Colombia dokumenterar hur fattigdom ser ut i västvärlden och ska visa det i tredje världen. Pablo Sigg från Mexico målar tankar från besökare som sitter i hypnos! Tilman Küntzel från Turkiet bygger ett fotbad där fiskar ska äta hudrester från den som stoppar ner fötterna i vattnet. Edith Derdyk från Brasilien jobbar med luften som papper. Hon överför sina teckningar till tredimensionell form och får hundratals meter svart bomullstråd att lyfta en träskiva.

- Man kan uppfatta teckningarna som en slags risker i rummet. Det är dubbeltbottnat, säger Edith Derdyk. Det finns många risker med mitt arbete, verkliga risker.

I museiparken i Luleå planterar Jannus Samma från Estland brännässlor i strikta former som vore det en barockträdgård.
- Det är intressant med kontrasten, vilt ogräs kontra i en strikt anlagd trädgård, säger Jaanus Samma. Han tycker att mycket är välordnat i Sverige. Det finns en risk med det också.
-Vad händer den dagen ordningen spricker? undrar han.

Sigrid Flensburg, SR Norrbotten
sigrid.flensburg@sr.se