Scen

Krigsopera i Torneå

På fredag har Krigsoperan premiär i Haparanda!
Krigsoperan är författaren Bengt Pohjanens tredje del i en opera-trilogi om Tornedalens historia. Den första handlade om smugglingen, den andra om Lars Levi Laestadius. Så nu den tredje - Krigsoperan.


Krigsoperan - handlar om kriget mellan Sverige och Ryssland för tvåhundra år sen. Kriget slutade med att ryske tsaren delade Tornedalen mitt itu i Torneälven 1809. Och ett folk fick en riksgräns mellan sig.
   I operan blandas flera språk, meän kieli, svenska, finska och ryska. Omkring ett hundra aktörer är med, professionella och amatörer i operan som skildrar kriget också ur kvinnorna och barnens perspektiv.

Bengt Pohjanen fick den första sången i operan till sig då en bekant berättade om massgraven utanför Haparanda där marken skakar, man hör kanonskott och ordergivning. Bengt åkte dit, han hörde inga röster, men fick en sång ur jorden genom kroppen och ut ur munnen! Han skrev rent sången och skickade den genast till kompositör Kaj Chydenius som tonsatte den.

Varför skrev Bengt Pohjanen skrev tre operor?  - Det låter bra med en triologi. Nej, det var en slump. Och förresten så skriver jag på en fjärde opera nu. Den handlar om Lapplandskriget, då tyskarna brände norra Finland under andra världskriget.

Krigsoperan spelas i Haparanda den 26 juni till den 12 juli.

Sigrid Flensburg
sigrid.flensburg@sr.se