Skins och blattar i West Side Story i Malmö

Efter ekonomisk och adminstrativ turbulens med nya chefer och dålig ekonomi var det så äntligen dags för en ny premiär på Malmö Opera och Musikteater. West Side Story av Leonard Bernstein.
Helt kort är det en föreställning där jag hoppas att arbetet med att hitta rätt publik gjorts ordentligt så att inte bara vi vita medelålders besserwissrar går dit utan också alla blattar och skins i Malmös närhet. För trots att Ronny Danielssons uppsättning har en massa små skavanker och någon underlighet är den så fylld av explosiv kraft och fruktansvärd sorg att jag måste hämta andan flera gånger. De vita polackamerikanerna Jets har blivit skinheads och puertorikanernas Sharks har här mixats till en multietnisk grupp. Språket är svenska, bruten svenska, mycket bruten svenska och engelska. Sångarnas ibland yxiga orutin blir en befriande ärlighet. Miljön är rulltrappornas och köpcenternas mest slitna hörn där Roger Lybecks koreografi trängts in och blivit spännande knöligt. Dessutom får man njuta av sångare av olika slag som klarar av orginalets djärva tonsprång och vågar uttrycka sig själv. Musikexempel ur En sån som han! LaGaylia Frazier som Anita och Betsabee Haas som Maria - ur West Side Story på Malmö Opera och Musikteater. Per Feltzin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".