Oberoende tidning stängd i Zimbabwe

Zimbabwes enda oberoende dagstidning har stängts av polis, och igår (tisdag) gjorde kravallpolis en räd mot tidningens lokaler och beslagtog all utrustning som behövdes för att tidningen skall kunna produceras.
-Vi kommer tillbaka - beklagar olägenheten, står det stolt på Daily News nätupplaga. Men det lär bli svårt när nu polisen burit bort viktig utrustning. Daily News startade 1999, och har varit den enda kritiska rösten mot president Robert Mugabes regim, och därmed mer än en nagel i ögat på dom styrande. Informationsministern har kallat tidningen "ett hot mot landets säkerhet" - och dagen efter sprängdes tidningens tryckeri. Zimbabwes regering införde också en lag, att alla tidningar måste registrera sig hos en mediakommision - och samtidigt skriva under ett avtal, som i stort sätt gick ut på att ingen kritik fick framföras offentligt mot regeringen. Daily News ägare vägrade och har i högsta domstolen försökt ifrågasätta den nya strypande presslagen. Under tiden har ett dussintal av tidningens reportrar gripits och åtalats, och tidningen varit utsatt för flera bombdåd och mordbränder. Så i fredags stormade tungt beväpnad kravallpolis in på redaktionen, och stängde tidningen. Och igår beslagtogs all utrustning. Daily News advokater har lämnat in ansökan om att registrera sig hos mediakommissionen, men blir offentligt hånade av regeringsföreträdare: "en brottsling kan inte i efterhand hänvisa till lagen han trotsade - nu kan det ta två år att sona brottet", är beskedet. Stängningen av den populära Daily News har väckt starka reaktioner i omvärlden, starkast från USA, Storbritannien och Australien - som alla vill ha strängare sanktioner mot Zimbabwes regering. Sydafrika däremot, nöjer sig med att hylla pressfriheten i allmänhet - men vill inte rikta någon kritik mot Mugabes regim för stängningen av Daily News. Vincent Dahlbäck
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".