FILM

Arrangerat frieri förlorar fotfästet

Den osympatiska kanadensiska karriärskvinnan Margaret har visumtrubbel. För att inte blir utslängd ur USA, arrangerar hon ett äktenskap med sin motvillige sekreterare. Det är upplägget i vad som marknadsförs som sommarens stora komedi, The Proposal, med Sandra Bullock i huvudrollen.

Den oerhört framgångsrika bokförläggaren Margaret Tate har ett problem - hon är kanadensare och hennes upphållstillstånd i USA har gått ut. Så nu hotar utvisning om hon inte snabbt hittar en lösning. Lösningen heter Andrew - han är Margarets sekretretare och personliga slav och till sin stora förvåningen nu också hennes fästman.

Och trots att Andrew egentligen hatar sin chef går han med på att låta henne gifta sig till ett medborgarskap - i utbytet mot att han äntligen befordras till redaktör på förlaget. Nu ska bara immigrationsmyndigheten övertygas om att det är äkta känslor som ligger till grund för förlovningen.

Så långt allting gott i The Proposal och det verkar som att vi har att se fram emot en situationskomedi i en sån där läcker New Yorkig förlagsmiljö. Men av sådana förhoppningar blir det långnäsa - för istället bär det av till Alaska där den blivande bruden ska introduceras för Andrews familj. Och där, likt en katt på halt isflak, förlorar den bitchiga strebern förstås fotfästet. Bara för att sen, nära naturen och i storfamiljens famn, finna de sanna värdena. 

Det behövs helt enkelt lite friska vindar och vida vidder för att göra henne till en riktig kvinna och för att fördriva den hondjävul Manhattan förvandlat henne till. Och precis så dumt som det låter, precis så dum är The Proposal.

Måns Hirschfeldt
mans.hirschfeldt@sr.se