Svensk höst

Med anledning av folkomröstningen och mordet på utrikesministern så inledde Kulturnytt igår en serie personliga betraktelser, där Kulturredaktionens medarbetare funderar över händelserna i Sverige september 2003. Idag, Anneli Dufva:
På valdagen, efter ett jobbigt och dåligt meningsutbyte med några bekanta om ja eller nej i omröstningen kommer vi, min man och jag , till sist till vallokalen i centrala Stockholm. Och så, äntligen där, vid den plats där demokratin skulle visa sig starkare än våldet, som många väl svepande formulerat det hela, så säger funktionärerna plötsligt NEJ, "Nej du är redan struken", säger de till min man. NEJ, vadå nej - vi stannar till, oförstående, båda två och möter en funktionär som inför min mans röstkort och legitimation, plötsligt får en lätt rodnad över kinderna. "Det har visst blivit fel" säger mannen. "Vadå fel?", säger vi, "och nu då?" "Ja, tyvärr kan vi inte låta dig rösta" säger mannen. Vi stirrar båda, så gott det går ner i vallängden, och inser att det streck som är prydligt struket över den rad där min mans namn står och som rimligen därmed är hans, nu inte längre tillhör honom. Och lika stulen är alltså därmed hans rösträtt. Funktionären börjar anteckna något om saken på ett formulär, men står lika fast vid att rösten inte kan tas emot. Vi ser att raden ovanför min mans namn, som står längst ned på sidan, inte är struken, och föreslår att de via röstkorten skall kolla om den personen faktiskt ändå har röstat. Men NEJ, nej , igen, röstkorten får man ju ta med sig när man går om man vill - så det låter sig inte kontrolleras. Nu börjar kvinnan bakom oss att sucka, och ber oss med sur röst att skynda oss. "Jamen, de har ju gjort fel" säger jag "de har ju strukit hans namn av misstag". "Jag bryr mig inte" svarar kvinnan, ännu surare. Och jag, rätt förbannad vid det här laget, snärtar av henne med ett "du behöver inte bry dig, men du får vänta på din tur!" MEN - tänker jag sen, när ilskan övergått i en sorts häpnad; det var ju helt fel svarat av mig. För det är klart hon borde bry sig, det är klart att insikten om hur slarv kan hindra någon från att utöva den där demokratiska rättigheten som röstandet är, borde uppröra alla i valkön. På ett ögonblick har vi ju en situation man lätt förknippar med sabotage eller korruption. Och det är inte utan att det svider just dessa dagar, att så bräckligt kunde alltså vara, det vi värnar och hyllar, ett blyertsstreck bara, utan kontrollfunktion. Anneli Dufva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".