Kvinnorna vid Svansjön

I helgen var det premiär för en uppsättning som är skriven av en poet och dramatiker som skaffat sig en hängiven teaterpublik, inte minst genom sina föreställningar på Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm. Det handlar så klart om Kristina Lugn och hennes nya pjäs Kvinnorna vid Svansjön på Stockholms Stadsteater, i regi av Åsa Kalmér. Anneli Dufva var där.
Ibland talar de till varandra, föreställningarna man ser. Nu är det Lars Noréns Vinterförvaring, som, med sitt tema om vad livet och valet att leva står för, blir som en prolog till Kristina Lugns nya pjäs Kvinnorna vid Svansjön. För vad är Svansjön annat än en bild för en känsla av tomhet, och en plats där de tömda – eller utbrända som de är i pjäsen - samlas för komma till någon form av klarhet kring sin existens. Lugn ger oss en kvinnlig poet och hennes syster, en minister och hans pressekreterare; skådespelarkvartetten Ann Petrén, Gunilla Röör, Sven Wollter och Sven Ahlström svårslagen redan på papperet – alldeles, alldeles underbar på scenen… För här har det mirakulösa hänt, som bara händer ibland, att alla delar bara förhöjer varandra. Rummet likt en himmel – ljust, med en hage, en kulle och en väg som gör vägval möjliga. Åsa Kalmérs rytmiskt, retsamma regi – de fysiska utfallen helt organiska – rutschkana på fårludd – bak och fram. Just så. Knöligt, ibland kul. Och så Lugns text, som bara växer. Hennes aforismkvicka sätt att skriva – där nästan varje replik gör en oväntad gir, det fångas här in till en tydligare linje. Det kloka hos Lugn, som efter en svacka där jag tänker att det håller inte för den här längden, det sackar ihop nu, det blir för mycket ordlek; det återhämtar sig och lyfter till ett magnifikt slutcrescendo – en sann hyllning till livsviljan, bortom byråkrati och begränsning. Politisk poesi. Poetisk politik. Det ni! Anneli Dufva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".