Iran

10 år efter studentrevolten

Idag är det 10 år sedan studentrevolten i Iran 1999. En tändande gnista då var när studenterna protesterade mot en nedlagd tidning, och Basij-milisen slog ner protesterna med våld. Flera dödades.
   Sedan dess har den 9 juli fått en särskild betydelse för oppositionella i Iran.

Den här veckan har dom iranska myndigheterna stängt universitet och studentkorridorer, eftersom nya demonstrationer planeras. Protester både mot regimen och till minne av händelserna i juli för tio år sen.
   Negar Josephi var där.

I juli kokar Teheran av smog och hetta. 40 grader i skuggan och trafikstockningar. Basijimilisen härjar på gatorna, folk blir slagna och arresterade och har svårt att andas.
   - Du anar inte hur många de avrättar just nu, berättar en vän som nyligen var i Teheran.
   - Det finns stadsdelar där folk inte ens vågar gå ut för att köpa bröd.

Vid midnatt för exakt tio år sedan, den 9 Juli 1999, landade jag på Teherans flygplats. På morgonen vaknade jag till nyheten att delar av staden var avstängd. 20 år av tystnad sedan revolutionen 1979 hade brutits. Studenterna hade gett sig ut på gatorna efter att ett antal reformvänliga tidningar hade stängts ner.
   En vän till mig som var journalist kastades i Evinfängelset. Hans anhöriga visste inte vad som hänt honom i över en vecka.
   Basijimilisen åkte omkring på Teherans största gator och stoppade bilar med ungdomar i. Drog ut dem, klippte av dem håret eller slog dem blodiga.
   En bekant berättade om sin 16 åriga vän som hade suttit i en för liten cell hukande i över ett dygn. Varje gång han rörde sig stötte hans rygg mot ett hett varmvattenrör.

Demonsrationerna tystades ner av regimen. Alla utländska journalister blev utvisade eller fängslades. Den iransk-kanadensiske frilansfotografen Zahra Kazemi blev brutalt våldtagen och ihjälslagen i Evinfängelset.

Regeringen gav order om att alla sovsalar vid Teherans universitet skulle stängas. Samma order har givits nu. Fram till september då examensdagarna närmar sig kan enbart utvalda studenter stanna. De som inte deltog i de senaste demonstrationerna i Teheran.

1999 tog studenterna till gatan utan vare sig folkligt stöd eller starka ledare. Nu är situationen en helt annan. Det pågår en maktkamp inom den politiska eliten och missnöjet är bredare. Även om rapporterna blivit glesare och demonstrationerna blivit färre sedan presidentvalet den 12 juni är det inte lika säkert att de lyckas tysta ner studenterna den här gången.

På Youtube kan man se ett klipp där president Ahmadinejad besöker Sharifuniversitet. Studenterna skanderar "Mousavi" och klättrar på bilen Ahmadinejad sitter i.
   De skriker: "Lögnare! Du ljuger!".
   Irans president flyr hals över huvud.

Negar Josephi
negar.josephi@sr.se