KONST

Broderier som källkod

Ta en söndagspromenad och var med och skapa en ny karta över stan! Det är Bildmuséet i Umeå som i en av sommarens två utställningar inbjuder besökarna att vara med och påverka det interaktiva konstverket Running Stitch, som ingår som en del i utställningen Open Source Embroidery.
   Här har utvecklingen av open source-programvara inom datavärlden överförts till kulturens område, med hjälp av ett 25-tal konstnärer från England, USA och Sverige.

På håll ser det ut som ett vackert, sexkantigt lapptäcke - vid närmare studier visar det sig vara ett avancerat digitalt färgschema sytt som ett lapptäcke med broderade HTML-koder i varje ruta. 
   I den här utställningen ingår både kollektiva projekt och individuella arbeten, som alla på olika sätt utforskar förhållandet mellan hantverk och datakod inom digitala och sociala nätverk.

Curator och verklig eldsjäl i projektet Open Source Embroidery är Ele Carpenter, under ett år gästforskare vid Umeå Universitets HumLab, som är en tvärvetenskaplig institution med uppgift att skapa kontakt mellan humaniora och datateknik.

Do it your self -kulturen är mycket stor idag, särskilt på internet, och Ele Carpenter har bjudit in konstnärer från olika länder att sy tillsammans med henne och experimentera på olika sätt med hjälp av broderi och datakod. 
   Datorns och hantverkets gemensamma historia började ju faktiskt redan 1881 med den första mekaniska vävstolen, som använde binära hålkort för att väva mönster. Och korsstygn som metod för att bygga bilder, liknar ju den som datorns pixlar använder sig av.

Running Stitch - heter ett interaktivt verk som ingår i utställningen och som går ut på att skapa en ny, kollektiv karta över Umeå. Varje söndag under hela sommaren kan besökaren låna en särskild programmerad gps och ta en timmes promenad. Gångsträckan växer fram live, så att säga  på en stor skärm av tyg i utställningshallen och en person broderar samtidigt promenadvägen.
   Successivt, när allt fler människor gått sin favoritsträcka växer en ny karta fram, oftast helt olik den vanliga stadskartan, berättar den engelska konstnären Jen Southern.

Hittills har Running Stitch–kartor gjorts i Japan och England och efter Umeå står USA och San Fransisco på tur. Förutom att få fram en karta som kanske inte domineras av de stora trafiklederna, så hoppas vi att det här kan intressera människor som annars inte kommer till muséet, säger konstnären Chris St. Amand från Kanada.

Utställningen pågår till den sjätte september.

Kerstin Berggren
kulturnytt@sr.se