Kulturarv

G8 adopterar raserade byggnader

Flera av länderna som deltog vid G8-mötet i L'Aquila i Italien förra veckan lovade i samband med mötet att ta på sig ansvar för återuppbyggnaden av rasade kulturbyggnader. Sverige tackade däremot nej till det.

En promenad av USA:s first lady genom ruinerna verkar ha gjort underverk - i samband med G8-mötet i L'Aquila tog flera av deltagarländerna på sig att bekosta återuppbyggnaden av rasade byggnader. I torsdags ingick ett besök i de drabbade delarna av l'Aquila på first lady-programmet.
   Enligt rapporterna är Michelle Obama mycket kulturintresserad, och senare på dagen tillkännagavs att USA betalar för att bygga upp några kyrkor som skadades eller rasade under jordbävningen för tre månader sen.

Tyskland tar på sig en kyrka i stadsdelen Onna som drabbades värst av jordbävningen. Även andra länder har lovat bistå med pengar och ta på sig ansvaret för kulturhistoriskt viktiga byggnader.
   Därmed syns den italienska regeringens strategi att locka till sig ekonomiskt stöd genom att förlägga G8-mötet som ursprungligen skulle ha hållits på Sardinien till L'Aquila.

Sverige deltar däremot inte i finansieringen. Enligt uppgifter från statsministerns stab så fungerar kulturstöd i Sverige inte på det sättet att regeringen ger bort pengar i samband med internationella möten, utan att ansvaret för det i Sverige ligger hos kulturmyndigheterna.

Stefan Winiger
kulturnytt@sr.se