TIDSKRIFTER

Maten som politiskt slagfält i Neo

Den liberalt färgade tidskriften Neo har precis kommit med ett nytt nummer om alltifrån den svenska polisens handfallenhet inför den organiserade brottsligheten till Riksidrottsförundets maktfullkomlighet och så ett särskilt tema om det här med vad vi stoppar i munnen.
   Cecilia Blomberg har läst om ett pågående matkrig.

Spindelmannen skulle bort från flingpaketen. Matfusket stoppas och den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken avskaffas. Fanns det inga viktigare frågor att slåss för i Europa? började jag undra när kampanjbroschyrerna inför EU-valet droppade in i brevlådan i våras.

Men maten är en krutdurk. Kanske just för att vi, som Neo påpekar, i genomsnitt äter var fjärde timme. Maten har dessutom nästan blivit helig. Framförallt då den rättvisemärkta, ekologiska, närproducerade maten som närmast förvandlats till religion. Att man känner sig så där lite extra uppfylld när uppfödarens ansikte finns som kvalitetsgaranti på kycklingpaketet.

Och Neo fördjupar sig i Maten som politiskt slagfält. Där USA står på ena sidan, EU på andra. Där hormonförbud och importtullar kanske mer handlar om att skydda sitt lands ekonomiska intressen än att skydda konsumenterna från farliga livsmedel. Och där den svenska paradgrenen, enligt Neo, är matsäkerhet.
   För även om den svenska maten knappast har den högsta kvaliteten i världen, eller är särskilt billig, så är den i alla fall - säker.

Och hur är det egentligen med genmodifierade livsmedel? Även den skalan är glidande. Förbättrad genteknik kan vara minst lika väsentlig för miljön som den ekologiskt odlade maten, säger Sten Stymne, en av landets experter på växtbiokemi till Neos Petter Olofsson.

Neo tar inte avstånd från, men ifrågasätter ändå de nästan heliga överenskommelser som råder om den så kallade naturliga matens överlägsenhet. Och även om argumenten är valda för att stödja deras egna teser är det lite uppiggande att se matdebatten ur ett annat perspektiv, där det inte nödvändigtvis behöver vara dåligt med saftiga amerikanska biffar. Om det nu är det man längtar efter. 

Cecilia Blomberg
cecilia.blomberg@sr.se