Utrikes

Videoreporter i Burma

Idag har den prisbelönta filmen Burma VJ premiär över hela Storbritanien - filmen där vi får följa den 27-åriga Joshuas arbete i den slutna diktaturen som videoreporter. Ett farligt arbete där han riskerar fängelse för sitt jobb vare dag.
   Men det var tack vare honom och hans arbetskamrater som världen kunde följa vad som hände i Burma under de där septemberdagarna, som kom att kallas för Saffransrevolutionen, för snart två år sedan.
   Sveriges radios Margita Boström har träffat en munk i Burma som vet vilket pris man får betala för att kämpa för demokrati. Åtta år har han suttit i det ökända Inseanfängelset - där nu Aung San Suu Kyi väntar på att få sin dom. Han menar att media, både inom och internationellt har en mycket viktig roll i att få till en förändring i landet.

Resolutioner och sanktioner är bra, liksom internationell uppmärksamhet på vad som händer i Burma. Men kanske viktigast av allt är att journalister fortsätter att rapportera om vad regimen gör och hur de gör vår vardag så svår i landet.
   Och att följa allt kring det val regimen tänker genomföra nästa år - om som om det görs som militär planerat nu - innebär det bara att militären stärker sin makt i landet för lång tid framöver, säger munken som sitter framför mig med rakat huvud i den för landet så typiskt mörkt saffransröda kåpan.

Han och alla andra jag träffar i Burmas största stad Rangoon känner till filmen Burma VJ fast den förstås inte får gå upp på någon av stadens alla biografer.
   Att gå på bio är annars ett av de vanligaste nöjena i stan - där filmen Hot Shots 2 nu pryder affischerna på de största biograferna.

Joshua - som heter något annat men som av säkerhetskäl inte kan använda sitt eget namn - började arbeta som videoreporter i början av 2007. Då han med sin lilla handkamera dokumenterade de dagliga problemen befolkningen har i landet som nu styrts av en hårdför miltiärjunta i mer än 47 år.
   Filmerna smugglas ut för att via den burmesiska Radio och TV-kanalen Democratic Voice of Burma som sänder från Oslo i Norge via satelit tillbaka till befolkningen i Burma.

Men att just han skulle bli en viktig länk mellan alla reportrarna under Saffransrevolutionen och leda till att han själv tvingades fly landet - hade han nog inte räknat med när han började filma.

I filmen får vi följa hur arbetet gick till och också den oro för arbetskamraterna i Rangoon som hela tiden arbetade med livet som insats, och till slut blev det också tyst i luren till Joshuas mobil i norra Thailand dit han flytt. Militären hade än en gång med sina vapen slagit ner ett uppror.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se