Medier

Al Jazeera kastas ut från Västbanken

Den Quatarbaserade, arabiska tv-kanalen Al Jazeera får inte längre rapportera från Västbanken. Detta sedan kanalen rapporterat om en historia - sann eller falsk - som väckt mycket starka känslor bland palestinierna.

Nyheten löd: Den sittande presidenten Mahmoud Abbas ska ha planerat tillsammans med Israel att mörda Yassir Arafat. Detta skulle ha varit för några år sedan, Arafat dog ju på ett sjukhus i Paris 2004.
   Snabbt dementerade nära medarbetare till Mahmoud Abbas nyheten och kallade historien för en enda stor lögn, och hänvisade till källan Farouq al-Qadoumi, ordförande i Fatahs centralkommitte och som legat i fejd med Abbas sedan denna blev president.

Al-Qadoumi har inte gått att nå för en kommetar, och det är oklart vem som sagt vad. Men reaktionerna är starka. Informationsministeriet i Ramallah ringde Al Jazeera flera gånger och först bad, sedan beordrade redaktionen att ta bort nyheten. Om än död är Arafat palestiniernas främsta symbol i sin kamp för en självständig stat. Var man än kommer på västbanken hänger hans porträtt på väggen.

Al Jazeera får nu inte längre arbeta på palestinskt territorium, myndigheten anklagar den Quatarbaserade kanalen för att försöka uppvigla folk mot myndigheten och presidenten. Internationela pressklubben här i Jerusalem har protesterat, men förgäves. Al Jazeera stödjer dessutom Hamas, anser informationsministeriet i Ramallah.

Kristian Åström, Jerusalem.
kristian.astrom@sr.se