Kommentar

Vill vi ha Stockholmsprogrammet?

Idag, torsdag, träffas EU:s migrations- och justitieministrar på Älvsjömässan i Stockholm för att utarbeta en ny flykting- och rättspolitik. När det är klart ska "Stockholmsprogrammet", som det ska heta, innehålla nya bestämmelser om, bland annat, dataövervakning och asylfrågor. Kulturnytts Kim Nordberg kommenterar.

1972 antogs den så kallade Stockholmsdeklarationen under en stor FN konferens om miljöfrågor som hölls i Stockholm. Vår huvudstad har också gett namn åt Stockholmssyndromet - fenomenet när en gisslan sympatiserar med sin kidnappare.
   Nu har Stockholm en ny chans att sätta sitt namn på ett fenomen som som kommer att leva kvar i åminstone fem år till.

När EU:s justitieministrar samlas i huvudstaden för att bestämma innehållet i Stockholmsprogrammet, så är det lätt att känna sig trött - en till debatt om integritet. Tråkigt. Bara det senaste året har vi fått en hel bukett med bestämmelser och förslag på det här temat - FRA, IPRED, ACTA, Datalagringsdirektivet och nu Stockholmsprogrammet.

Men bakom det ganska neutrala namnet finns viktiga frågor. I Stockholmsprogrammet förenas ännu fler nya sätt att övervaka våra digitala vanor - genom samkörning av olika register, lagring av digitala fotspår och så vidare - med mycket utökade resurser för EU:s gränspolismyndighet Frontex - en snabbt växande styrka, vars jobb är att hålla flyktingar borta från Europas gränser.
   Frontex har faktiskt fått ett helt eget kapitel i underlaget för diskussionerna.

Frontex har kritiserats av människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch - för att dom inte respekterar mänskliga rättigheter, för att de är en ogenomskinlig organisation och för att de i praktiken förhindrar flyktingar att söka asyl enligt flyktingkonventionen.
   Det kan vara värt att fundera på vilka paket och vilka syndrom vi vill att våran huvudstad ska förknippas med.

Kim Nordberg, SR Kulturnytt
kim.nordberg@sr.se