Harold Pinter, mer än 30 år före Nobelpriset i litteratur. Foto: Jerry Mosey / AP
Sommarserien

Sommarserien del 5: Kraschen

Nu har vi kommit fram till den femte delen i vår sommarserie om den amerikanske regissören Joseph Losey. Året är 1967 och Losey teamar upp med en blivande nobelpristagare i litteratur för att skapa filmen Kraschen (Accident).

Joseph Loseys film Accident med manus av Harold Pinter börjar och slutar med ljudet av en bilkrasch. "Vilken är din förklaring till att man hör kraschen en gång till när hela historien redan rullats upp", undrade en kritiker.
   "Jag skulle vilja höra din förklaring", svarade Pinter.
   "Varför är filmens dialog så ordknapp", undrade en annan.
   "Jag älskar ord men använder dem selektivt", sa Pinter.

Kraschen, Accident, handlar om hur moralen kraschar bakom den välputsade akademiska fasaden i Oxford där elever och lärare konkurrerar om en österrikisk överklassflicka som studerar vid universitetet. 
   Det är också en berättelse om hur en fantasilös hållning till livet kan ta död på det konstnärliga skapandet, som när en av studenterna vägrar se de sicilianska hästflugor från Korsika som svävar över universitetets välansade gröna gräsmatta:

-What are you talking about?

-These flies are terrible.

-Flies? There are not any flies!

-They are sicilian horseflies from Corsica.

I det extramaterial som medföljer DVD-utgåvan av Kraschen talar filmens manusförfattare Harold Pinter om hur skarpsinnigt den nyfikne och kritiske amerikanen Losey skildrar det brittiska klassamhället.

Filmens två motpoler, de båda universitetslärarna, förkroppsligas av den oborstade Stanley Baker och den förfinade Dirk Bogarde, två temperament, två skådespelare som Losey ofta återkom till. Lägg därtill den engelske jazzkompositören Johnny Dankworths stämnings-skapande men samtidigt smått oroande musik när sällskapet ger sig ut i en eka bland kluckande vågor på universitetsområdets lilla slingrande flod.

Lars Lönroth
lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".