Det är fortfarande ingen ordning på mina papper

År 2001 kom det ut en vackert svart bok med en dramatisk vit blomma på framsidan. "Priset på vatten i Finistère" hette den och det var en metaroman av och om den 55-åriga Bodil Malmsten, som lämnar Sverige för ett nytt liv vid den franska Atlantkusten, ett liv där drömmar om en blommande paradisträdgård blandades med kommentarer om samtiden och om samhället Sverige. När nu Bodil Malmsten är aktuell med en ny bok så ser den ut lite som den förra boken, men den här gången är omslaget grått och blomman gjord av papper. "Det är fortfarande ingen ordning på mina papper" heter den och är nån slags fortsättning på "Det är ingen ordning på mina papper" som hon skrev för 12 år sedan.
Kanske har Bodil Malmsten en ocean av papper där i sitt hus i Frankrike. Jag föreställer mig hur hon vadar fram genom påbörjade, avslutade och bortglömda texter. Stannar till, plockar upp ett blad och finner tankar om världen, om livet, om Thomas Bernard eller den egna barndomen. Så samlar hon de texter hon gillar i en hög och skickar dem slutligen tillbaka till Sverige och förlaget som säkert ropat efter en uppföljare till den framgångsrika lilla Frankrikeboken härom året. "Här - sätt ihop de här till en samling - de håller fortfarande", sa hon kanske. "Här har ni en uppföljare - inte till Finistèreboken men till min 12 år gamla scrapbook". Nej mer lustfyllt frankrikebubbel får vi vänta på, vi som väntar. Så länge läser jag den nya samlingen och visst - de flesta texterna håller. Utan att veta eller ens undra över var och om de har publicerats förut forsar jag igenom minnen av barndomsapelsiner och beskrivningar av nutidens nedmonteringssamhälle. Det är ömsom poetiskt underfundigt ömsomt rakbladsvasst analyserande, men hela tiden oerfterhärmligt Malmstenskt. Som en snabbtänkande, slagfärdig vän finns hon där. Formulerar sig kring sånt där man tänker på - bara så mycket elegantare än man själv skulle kunna. Och så mycket roligare. Elin Claeson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".