Kulturjournalistens kris

Del 4: Bloggdebatt om framtiden

Många menar att det är på nätet som kulturkritikens och kulturjournalistikens framtid finns. Elin Claeson hamnade på sajten Bokhoras diskussion om framtiden för bokbranschen - första delen i en bloggstafett som initierades efter ett seminarium på Hultsfredsfestivalen tidigare i somras. I bloggosfärens diskussionsdjup handlar det om mycket bokbranschen, litteraturen och författandet. Men väldigt lite om kritiken.

När framtiden för kulturnäringen diskuteras på internet - då lyser tankarna om kritikerna med sin frånvaro. Här är det nästan bara konsumenter och producenter som siar, eller försöker sia om det som komma skall.

Under sommaren har det, efter ett "tänk-nytt-tänk-fritt"-seminarium på Hultsfredsfestivalen, pågått en bloggstafett om framtiden och kulturvärlden. Frågan är "vad händer sen?" Och tankarna har rört sig högre och längre än på länge, tagit sig upp ur träsket om "vem ska betala för min bok?" och nedladdningsterrorismen.

Tar man sig runt i den digitala världens allt klokare och intressantare diskussionsgrottor hittar man orakelsamtal om en omsprungen bokbransch, om giriga mellanled som av naturliga skäl måste bort, om e-bokens ljusa framtid, om den sjunkande betalningsviljan men det ökade läsintresset... Förläggare, författare och redigerare må yla mot månen i protest mot utrotningshotet, men när de spår om räddningen så måste det till en annan ekonomisk verklighet.  Ett samhälle med fri tillgång till kulturen, inte gratis kanske - men nästan, med enorma digitala bibliotek, med läsplattor där man kan hundöra sin digitala favoritroman... ja, förslagen haglar, det ena mer science-fiction-härligt än det andra. Det är uppiggande läsning för alla, även kulturjournalister.

Men som sagt - vem som ska guida framtidens läshungriga allmänhet det är det tyst om. Alla ska få skriva sin roman, nån ska kanske betala för den - men vad som är bra och vad som är dåligt och framförallt - varför det är så, dit har diskussionen ännu inte nått.

Elin Claeson
elin.claeson@sr.se

Länkar:

Bloggstaffeten om framtiden för bokbranchen började hos  för att därefter övertas av och  

Blogginlägg i frågan har också skrivits av  och

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista