FILM

Groteskt burlesk brudgum

Idag är det premiär för den isländska filmen Brúdguminn som betyder kort och gott brudgummen. Den har blivit en av isländsk films största succeér och setts av 55 000 islänningar. Regissör är Baltasar Kormákur som tidigare gjort den svarta komedin 101 Reykjavik.

Det är inte den originellaste av ideer att låta mobilen störa just när brudgummen ska kyssa bruden - men det är lite originellt att vi först efter ett tag fattar att det bara handlar om en repetition av det verkliga bröllopet. Och så är Brudguminn -liiiite originell, liite bra men mer - lite misslyckad.

Ett av de stora problemen är de ständigt återkommande burleskerierna. I en annars rätt igenom mycket allvarlig ramhandling med frågor om kärlekens möjlighet, om otrohet, psykisk ohälsa och självmord blir det plågsamt att bevittna de plötsliga Kusturica-infallen mitt i den isländska midnattssolen. Feta nakna gubbar står i havet och sjunger opera. Ett piano levereras till de nyinflyttade, givetvis då inte på vanligt vis utan med en annan gubbe som sitter och spelar på det, på ett traktorflak. En golfbana planeras på den lilla ön, och så står kyrkan i vägen och golfbollarna regnar ner på prästen och gravarna. För att inte tala om alla andra män som raglar runt i sommarnatten med stadiga tag om vodka- och whiskeypavan i en sorts Åsa-Nissig suparidyll. Samtidigt vill alltså Brudguminn säga något om hur svårt det är det där med livslång kärlek, med att inte ljuga för andra eller sig själv.

I centrum står Jon och fyra andra män. Kvinnorna är mest karikatyrer, eller så lagar de mat till sina moderna skäggiga akademikermakar, i någon sorts hemmafrutillvaro, för barn har de inte. Är det så på Island? Hinner jag tänka innan nästa frodiga valrossman ramlar i havet sjungandes på en saftig visa.

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista